Hoe hang je een hangmat op?

22-07-2020
Hoe hang je een hangmat op?

Je bent van plan om een hangmat aan te schaffen, maar hoe hang je hem nou goed op? Het is mogelijk om een hangmat aan een balk, boom of muur te bevestigen mits deze sterk genoeg is natuurlijk. Twijfel je over het ophangpunt? Ga dan op zoek naar een steviger punt of gebruik een hangmatstandaard. In deze blog lees je verder over hoe je het een hangmat het beste bevestigd.

Afstand en hoogte bepalen

De afstand tussen de twee ophangpunten moet ruim genoeg zijn. Zelfs wanneer de afstand tussen de twee ophangpunten veel langer is dan de hangmat is het eenvoudig op te lossen met karabijnhaken, kettingen of touw. Dit is veel eenvoudiger op te lossen dan wanneer de ophangpunten korter zijn dan de hangmat. Een mogelijkheid is om een knoop te leggen in de touwen van de hangmat, hierdoor is de hangmat minder eenvoudig breed te maken.

Zorg ervoor bij het bepalen van de hoogte, dat de ophangpunten ongeveer even hoog zijn. Een juiste hoogte is bijvoorbeeld 180 cm. Wanneer je de hangmat correct hebt bevestigd, zou het laagste punt 40 tot 50 centimeter van de grond moeten zijn. Het is niet nodig om recht te liggen in de hangmat, de hangmat moet eigenlijk een vorm van een halve maan hebben.

Hangmat bevestigen aan een boom

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken of de bomen waaraan je de hangmat wil bevestigen sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen. Om de bomen zo min mogelijk te beschadigen is het verstandig om de hangmat met touwen vast te maken. Bevestig de touwen boven een stevige tak, zodat de hangmat niet plotseling naar beneden zakt. Er zijn ook diverse bevestigingssets verkrijgbaar wat op het ophangen van een hangmat een stuk eenvoudiger maakt!

Hoe lig je het beste in een hangmat?

In een hangmat hoef je niet recht te liggen. Dit kan natuurlijk wel, maar dan valt het doek over je heen. Ga je diagonaal liggen? Dan lig je het meest comfortabel! Een hangmat biedt veel ondersteuning en het zorgt er wel voor dat er geen drukpunten ontstaan. Hierdoor heb je vaak minder last van je rug of nek.

Heb je in de tuin niet de mogelijkheid om de hangmat aan een boom, hek of muur te bevestigen? Kies dan voor een hangmatstandaard! Vaak is een hangmatstandaard universeel en dus geschikt voor diverse hangmatten. Een hangmatstandaard is erg eenvoudig in gebruik.

« Terug naar al ons kampeernieuws