Camper of caravan wassen. Hoe doe je dat?

11-09-2018
Camper of caravan wassen. Hoe doe je dat?

Gaat jouw camper of caravan binnenkort de stalling weer in? Het is dan wel zo handig om hem van tevoren een goede poetsbeurt te geven. Zo voorkom je dat hardnekkig vuil gaat intrekken of dat het materiaal gaat verkleuren. Ben je benieuwd hoe je dit doet? Wij hebben dit voor jou op papier gezet. We houden het wel kort maar krachtig, want wie wil er nou zes pagina's lezen over het schoonmaken van een caravan? Je hebt wel wat beters te doen toch? Ook vind je hier een aantal handige tips.

Buitenkant van de caravan wassen

Zorg ervoor dat alle ramen goed dichtzitten (ook het dakraam). Zet de caravan of camper in de schaduw, dus niet in de volle zon. Spoel de buitenkant eerst goed af met ruim water. Zorg ervoor dat het oppervlak nat blijft. Pak de 123 Products Clean Shampoo sprayflacon erbij. Spray expliciet het hardnekkige vuil van onder tot boven in, zoals zwarte strepen, vliegen of remmenstof. Schrob het vuil eraf met de 123 Superscrub Pad. Doe dit in roterende bewegingen. Spoel na het wassen het oppervlak af met ruim water.

Maak de caravan of camper kant voor kant schoon. Van onder naar boven. Spray dus niet eerst de hele buitenkant in, maar werk per kant en in kleine oppervlakken. Houdt het oppervlak goed nat. Zo is het product zuiniger in gebruik en zie je precies welke plekken je al hebt schoongemaakt. De shampoo droogt anders op waardoor je sommige stukken weer opnieuw moet inspuiten.

Let op! Gebruik dit product niet bij lakverkrijting en niet in de volle zon of bij hoge temperaturen.

Tip: Maak het dak als laatste schoon om lekstrepen te voorkomen!

Zwarte strepen van de caravan verwijderen

Heeft jouw caravan al een tijdje geen wasbeurt meer gehad? De 123 Clean Shampoo is geschikt voor het verwijderen van dagelijkse vervuiling. Voor de zwarte strepen die er al langer op zitten, adviseren wij 123 Zwarte Strepen Verwijderaar te gebruiken. Spray de 123 Zwarte Strepen Verwijderaar van onder naar boven in. Werk in kleine oppervlakken. Voor het schoonmaken van de zijkant van de beplating gebruik je de 123 Superscrub Pad. Voor de onderkant van de beplating gebruik je de 123 handwasborstel

Tip: Heb je een caravan met gebobbelde beplating? Dan is een zachte poetsdoek ideaal. Door de zachtheid van de doek komt de poetsdoek in de gebobbelde beplating zoals Hamerslag en Stucco.

Caravan ramen wassen

Spray de voorruit van de caravan of camper in met 123 Products Clean Shampoo. Maak de voorruit schoon met een spons. Spoel de voorruit af met schoon water.

Tip: Gebruik de spons alleen voor het wassen van de ramen om krassen in de voorruit te voorkomen.

Hierna kan je de 123 Superwax UV op het voorraam van de caravan of camper aanbrengen. Deze Superwax heeft een waxbescherming met UV werende toevoeging. Het is geschikt voor alle type harde oppervlakken, ook voor kunststof ramen. De Superwax sluit je aan op een tuinslang. Vervolgens spuit je de Superwax over het raam en spoel je het raam daarna af met ruim water.

Caravan in de was zetten

Na het poetsen en schrobben pak je de 123 Flash Cleaner Wax erbij. Je gaat nu de buitenkant van de caravan of camper handmatig in de was zetten. Ook zet je gelijk de (kunststof) ramen in de was. Breng de was eerst aan op de ramen met de 123 Microvezel Poetsdoek. Doe dit per raam en maak roterende bewegingen om de was er goed in te wrijven. Afspoelen met water is hierna niet nodig.

Zijn er strepen op de beplating achtergebleven? Ook dit verwijder je eenvoudig met 123 Flash. Doe dit met het 123 Poetssponsje. Dit sponsje komt goed in de structuur van hamerslag of stucco beplating. Wrijf dit daarna direct uit met de 123 Microvezel poetsdoek. Nu is het oppervlak voor tenminste 5 maanden van een beschermlaag voorzien. Dit reinigingsmiddel is ook geschikt voor het schoonmaken van het wasbakje en toilet.

Let op! 123 Flash Wax is speciaal ontwikkeld voor caravans en campers. Wij raden dan ook het gebruik van autowasmiddelen af. Auto’s zijn namelijk van een ander materiaal gemaakt.

Tip: Wij adviseren om de caravan of camper minimaal één keer per jaar in de was te zetten. Dit is voor het behoud van de laklaag. Hiermee voorkom je dat vuil, stof en water zich aan het oppervlak gaan hechten.

Velgen van de caravan schoonmaken

Het makkelijkste is om elke velg apart schoon te maken. Spuit de eerste velg in met 123 Products Velgenreiniger. Spuit de randen van de velg extra goed in. Schrob de velg schoon met een velgenborstel. Spoel de velg daarna grondig af met ruim water. De remklauw, remschijf en dergelijke moeten ook goed worden afgespoten. Maak elke velg apart schoon.

En klaar is kees! Kijk hem eens vol trots in dat mooie september zonnetje glanzen! Hij heeft genoten van dat heerlijke sopje. Nu is hij helemaal klaar voor de stalling waar hij lekker tot rust kan komen. Geef het maar toe, je gaat hem wel missen hoor!

Ben je op zoek naar andere schoonmaakmiddelen voor je caravan? Neem dan een kijkje bij onze Poets- en Reinigingsmiddelen.

« Terug naar al ons kampeernieuws